5 Kebaikan Mendapat Pembiayaan Perniagaan Di Malaysia

Perusahaan Kecil & Sederhana (PKS) adalah tulang belakang ekonomi Malaysia, dan sebagai pemilik perniagaan, anda tahu bahawa mengembangkan PKS anda adalah penting untuk berjaya. Tetapi bagaimana jika anda tidak mempunyai sumber yang mencukupi untuk mengembangkan dan mencapai tahap yang baharu? Pembiayaan perniagaan mungkin hanya apa yang anda perlukan.

Pembiayaan Perniagaan Boleh Mengembangkan PKS Anda

Mengembangkan PKS Anda

Skim pembiayaan ialah cara terbaik untuk mencapai matlamat perniagaan anda untuk berkembang dan bertambah baik. Walau bagaimanapun, pengembangan boleh menjadi mahal, dan bukan selalu mudah untuk mendapatkan pembiayaan. Nasib baik, kerajaan menawarkan pinjaman yang boleh digunakan untuk pelbagai tujuan, termasuk mengembangkan perniagaan anda, membeli peralatan atau stok baharu dan mengupah pekerja baharu. Skim pembiayaan ini menyediakan bantuan kewangan untuk membantu menampung gaji bulanan pekerja. Oleh itu, anda boleh menggalakkan orang ramai menyertai pasukan anda dan membantu mengembangkan perniagaan anda.

Dapatkan Fleksibiliti Kewangan Untuk Mengembangkan PKS Anda

Skim pembiayaan sangat lumayan untuk pemilik PKS kerana selalu tidak memerlukan cagaran, menjadikannya mudah diakses oleh pelbagai perniagaan. Kerana bank dan institusi kewangan tidak memerlukan cagaran pendahuluan, kerajaan hanya akan kehilangan wang jika anda gagal membayar balik pinjaman. Ini menjadikan skim pembiayaan sebagai pelaburan selamat untuk bank dan institusi kewangan, yang memudahkan perniagaan kecil mendapatkan pembiayaan yang mereka perlukan. Tanpa memerlukan sebarang pembiayaan peribadi, anda akan mempunyai fleksibiliti kewangan untuk melabur dalam perniagaan anda dan mengembangkannya ke peringkat seterusnya. Skim pembiayaan boleh menyediakan perniagaan kecil rangsangan kewangan untuk berkembang dan maju.

Layak Untuk Perniagaan Kecil Dan Sederhana

Skim jaminan kerajaan yang disediakan oleh syarikat seperti SJPP tersedia untuk banyak perniagaan dengan saiz yang berbeza. Mereka menawarkan enam skim berbeza berdasarkan keperluan kelayakan yang berbeza. Dengan matlamat mereka untuk menjadi inklusif, mereka menyediakan pinjaman khusus untuk perusahaan yang dimiliki oleh wanita dan Bumiputera. Mereka juga membiayai perusahaan dari industri yang berbeza seperti syarikat pemula, perdagangan eksport, dan sektor automasi dan digital. Selagi anda warganegara Malaysia, anda layak mendapat sekurang-kurangnya satu daripada skim jaminan mereka.

Pembiayaan Perniagaan Layak Untuk Perniagaan Kecil Dan Sederhana

Lebih Mudah Untuk Diluluskan Daripada Pinjaman Bank Tradisional

Apabila kami mendaftar untuk pinjaman bank tradisional, ia menjadi lagi susah untuk mendapat pinjaman itu diluluskan. Institusi kewangan dan bank mempunyai satu set syarat kelayakan yang ketat yang mesti dipenuhi oleh seseorang individu untuk layak mendapat pinjaman. Skim pembiayaan kerajaan adalah lebih mudah, menjadikannya lebih senang untuk dapat diluluskan daripada pinjaman bank tradisional seperti pinjaman perumahan dan pinjaman peribadi.

Ini kerana skim pembiayaan kerajaan direka untuk membantu rakyat Malaysia mendapatkan pinjaman daripada bank atau institusi kewangan dengan lebih mudah. Contohnya, syarikat seperti SJPP menawarkan skim pembiayaan kerajaan dengan syarat kelayakan yang hanya memerlukan warganegara Malaysia memiliki 51% PKS untuk memohon.

Kadar Faedah Rendah dan Tempoh Pinjaman Lebih Lama

Selain sukar diperoleh, pinjaman bank tradisional selalunya datang dengan kadar faedah tinggi dan bayaran balik bulanan yang lebih pendek. Skim pembiayaan kerajaan menawarkan PKS kadar faedah yang lebih rendah daripada bank, menjadikan pilihan yang lebih menarik bagi mereka. Selain itu, bank dan institusi kewangan menyediakan tempoh pinjaman yang lebih lama, membolehkan pembayaran balik bulanan yang lebih kecil. Bayaran bulanan PKS semakin berkurangan kerana skim pembiayaan kerajaan menawarkan kadar keuntungan yang lebih rendah. Tempoh pinjaman yang lebih panjang juga akan memudahkan perniagaan anda layak.

Skim pembiayaan boleh menjadi cara terbaik untuk PKS mendapatkan pembiayaan untuk mengembangkan perniagaan mereka. Dengan semua faedah ini, skim pembiayaan kerajaan harus berada di bahagian atas senarai anda untuk mula mengembangkan perniagaan anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *